Çocukken boyalarla resimler yapmış, kağıtları keserek kolajlar hazırlamış, kumdan kaleler inşa etmişizdir ve bunları yaparken keyif almışızdır. Yetişkin olarak kendimizi ‘sanatçı’ olarak görmesek bile sanatın terapötik etkisini deneyimlediğimiz anlarımız olmuştur. Hobi olarak sanatla ilgilenmiş, resim yapmış, fotoğraf çekmiş ve bu yaratıcı süreçler içerisinde olmanın stresi hafifleten bir yönünün olduğunu keşfetmişizdir. Bir defterin köşesine bir şeyler karalamış ve bu karalama halinin rahatlamamıza destek olduğunu deneyimlemişizdir. Çizdiğimiz sembollerin anlamları üzerine düşünmüşüzdür belki zaman zaman. Tüm bu yaratıcı etkinlikler kendimizi yatıştırmamızı sağlayan, stresimizi hafifleten, ruh halimizi dönüştüren, sezgilerimizi ve yaratıcılığımızı açığa çıkararak üstesinden gelmekte zorluk çektiğimiz durumları ifade etmemizi sağlayan keyif verici süreçlerdir. Sanat bu sayede deneyimlerimizi kelimeler olmaksızın anlamlandırma olanağı sunar bizlere.

Sanat Terapisi Nedir?

Sanat terapisi için, psikoloji biliminin ve sanatın evliliğidir diyebiliriz. Kelimelerle ifade edemediğimiz duygu ve düşüncelerimizi sanat yoluyla dışa vurduğumuz, kendimizi sanatla ifade ederek anlamlandırdığımız bir süreçtir. Geniş yelpazede birçok farklı grupta kişilere uygulanan (çocuklar, ergenler, yetişkinler, yaşlılar, ciddi kronik hastalık yaşayanlar, özürlü kişiler, aileler, duygu durum bozukluğu yaşayan bireyler vb.) ve yaygın olarak kabul gören, geçerli bir terapi yöntemidir.

cizim_yetenegi

Çizim yeteneği gerekir mi?

Herhangi bir çizim yeteceği gerekmemektedir. Her birimizin içinde birer sanatçı bulunmaktadır. ‘İçten geldiği gibi çizmek’ olarak tanımlayabiliriz bu süreci. Sanat terapisinde odaklanılan şey, kişinin dış dünyada gördüklerinden ziyade iç dünyasında olanları keşfetmesi, gelen imgeleri fark etmesi ve bunları içinden geldiği gibi yansıtmasıdır. Uygulamalar sonucunda ortaya eserler çıkarılacak olsa da yapım aşaması, yaratma süreci de oldukça önemlidir. Önemli olan sadece bir resmin ortaya çıkması değil o resmin yapım aşamasında neler deneyimlendiğidir de. Malzemenin seçilmesi süreci, nasıl şekillendirildiği, başkalarıyla birlikte sanat yapıyor olmanın nasıl bir deneyim olduğu, süreçte zorlanılan ya da kolaylıkla aşılan nelerin yaşandığını fark etmek gibi.

 

Yaptığım eserler yorumlanacak mı?

Sanat terapistleri uygulama sonrasında kişilerin ortaya çıkardığı eserlerin içeriğindeki anlamla bir noktaya kadar ilgilenirler. Katılımcıların eserlerinin yorumlanması cezbedici görünse de birçok terapist, kişinin kendi eserini kendi yorumlaması ve anlamlandırması konusunda destek olur. Kişinin kendi eseri üzerine düşünmesi, hissettiklerini ifade etmesi, eseriyle ilişki kurması terapi sürecinin önemli bir parçasıdır. Sanatsal ifadede çokça evrensel sembol yer alsa da sanatı algılama ve ifade etme halimiz kişiseldir. Sanat terapisinde, bir karalamanın, boyamanın ya da çizginin ne anlama geldiğini belirleyenin o sanat eserini yapan kişi olduğu yaklaşımı terapötik sürecin bir parçası olmakla birlikte oldukça faydalıdır. Yorumlama kısmı da sanatın kendisi kadar kişisel bir meseledir çünkü anlam esere bakan kişinin gözündedir. Aynı eser, aynı kişide başka zamanlarda başka duygular uyandırabilir, yeni yönlerini fark etmeyi sağlayabilir. Atfettiğimiz anlamlar zamanla dönüşebilmektedir ve bunları kişinin kendisinin fark etmesi oldukça kıymetlidir.

Sanatla terapi atölyesi

Yüz yüze ve uzaktan (Online) sanat terapisi atölyeleri düzenlemekteyim. Küçük kapalı gruplar eşliğinde kimi zaman bir workshop şeklinde tek seferlik, kimi zaman 6 haftalık bir süreç şeklinde devam eden programlar yer almaktadır. Meditasyon çalışmaları, masal, mandala çizimi, resim, kolaj çalışmaları gibi çeşitli uygulamaların yer aldığı oturumlardan oluşmaktadır. Her oturum iki saat sürmektedir. Katılmak isteyen kişilerle ücretsiz ön görüşme gerçekleştirmekteyim. Bu görüşmelerde sürece dair daha detaylı konuşma fırsatı elde ediyor oluyoruz. Eğer ilgilenirseniz, ön görüşme seansında tanışabilir, detayları konuşabilir ve sürece başlamaya karar verirseniz kaydınızı oluşturabilirim. Yeterli katılımcıya ulaşıldığında grubu açıyor oluyorum.